

PGB-fraude in beeld
Mei 2025
TV programma Een Vandaag maakt een indrukwekkende reportage over de misstanden met de PGB-gelden. Maar de Minister ziet de urgentie nog niet.
PGB-fraude in beeld – en de oplossing ligt al klaar
De recente reportage van EenVandaag over fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) legt opnieuw een pijnpunt bloot in het zorgsysteem. Wat ooit bedoeld was om mensen zelf de regie te geven over hun zorg, blijkt in sommige gevallen een vrijbrief voor uitbuiting en fraude. Hier leest u het artikel van Een Vandaag bij deze reportage.
Een schrijnend voorbeeld uit Den Haag
In de reportage wordt een Haagse familie genoemd die tonnen aan zorggeld binnenhaalde via het zorgbedrijf van een familielid. De daadwerkelijke zorg werd echter verleend door buitenlandse arbeidsmigranten die onder het minimumloon werkten en niet gekwalificeerd waren voor de medische handelingen die zij moesten uitvoeren. Op papier leek alles kloppend – in de praktijk was het pure uitbuiting.
Toezicht ontbreekt, handhaving faalt
Zorgkantoor CZ erkent dat het systeem tekortschiet. Ze mogen geen administratie controleren en mogen alleen aangekondigde huisbezoeken afleggen. “We voelen dat het niet pluis is, maar we kunnen niet ingrijpen,” aldus directeur Caro Verlaan. De Arbeidsinspectie doet inmiddels onderzoek naar arbeidsuitbuiting, maar over de structurele controle op pgb-fraude blijft het stil.
Ministerie geeft geen antwoord
Op concrete vragen van EenVandaag weigert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) inhoudelijk te reageren. Minister Fleur Agema erkent dat er wordt gefraudeerd, maar geeft geen uitleg over het toezicht of over de maatregelen die worden genomen. Ook vragen over de rol van zorgkantoren blijven onbeantwoord.
De oplossing is er al – en werkt
Wat deze situatie extra pijnlijk maakt: de oplossing bestaat al. Fair Care Solutions heeft een systeem ontwikkeld waarmee fraude en uitbuiting direct voorkomen kunnen worden. Onze software biedt volledige transparantie en controle over de inzet van zorgverleners, de geleverde zorg, en de financiën.
- Transparantie: Alle zorgmomenten worden digitaal geregistreerd en gekoppeld aan de juiste zorgverlener.
- Controle: Cliënten, zorgorganisaties én toezichthouders hebben direct inzicht in de geleverde zorg.
- Preventie: Alleen bevoegde zorgverleners kunnen gekoppeld worden aan specifieke zorgtaken.
- Signalering: Verdachte patronen worden automatisch gedetecteerd en gemeld.
Waarom wachten?
De reactie van minister Agema is opvallend passief, juist omdat er geen sprake is van een onoplosbaar probleem. De technologie om pgb-fraude en uitbuiting aan te pakken is er al. Wat nodig is, is de politieke wil om die ook daadwerkelijk in te zetten.
Kwetsbare mensen verdienen een systeem dat hen beschermt – niet dat hen in de steek laat.
Wilt u weten hoe wij onze technologie kunnen inzetten?
Ontdek hoe onze oplossing direct meer grip geeft op zorgbudgetten en voorkomt dat kwetsbare mensen slachtoffer worden van fraude.